2014-02-25 (di 7 dhj) Paus Franciscus, Vandaag moet een christen over de oorlog wenen

“Wat moet een christen op deze 25e februari doen?” “Ten overstaan van zo veel oorlogen, overal … moet hij wenen, rouwen, zich vernederen”, is het antwoord van paus Franciscus. De paus gaf commentaar bij de eerste lezing waar de heilige Jakobus vraagt: “Broeders, waar komen bij u die vechtpartijen en die ruzies vandaan? Toch alleen van uw eigen hartstochten die u niet met rust laten?” (Jak. 4,1-10).

Kleine oorlogen, overal

De paus betreurt de gedurige nieuwsberichten over oorlog, “dagelijks in de krant”: “het aantal doden tellen, lijkt een dagelijkse zaak” en “de lijst van de oorlogen die in de wereld aan de gang zijn, slorpt veel papier op”.
Zodanig dat de “geest van oorlog” “lijkt meester geworden te zijn”, niet alleen “veraf, bij verdeelde volken die mekaar doden uit eigenbelang” maar ook “thuis”: “overal kleine oorlogen … in gezinnen, wijken, overal”.
De mens “raakt het echter gewoon dat allemaal te lezen”: hij “herdenkt de Grote Oorlog”, “ergert zich” aan miljoenen doden, “maar vandaag is het juist hetzelfde!”.
Ook vandaag “doden” miljoenen mensen “elkaar onder broeders”, maar “aan deze grote oorlog, een beetje overal, een beetje verborgen, ergert men zich niet. Zo veel mensen sterven voor een stukje grond, uit ambitie, rassenhaat”.

Wenen om de oorlog

« Oorlog, haat, vijandschap koopt men niet op de markt : zij zijn hier, in het hart. Oorlogen en conflicten komen uit het hart!”
“Ik stel voor dat u zou bidden om vrede, vrede die helaas een woord en niet meer dan een woord geworden is”, luidt de oproep van de paus die de woorden van de heilige Jakobus herneemt: “Nadert tot God en hij zal tot u naderen. Reinigt uw handen, zondaars; gij wankelmoedigen, zuivert uw hart.  … Laat uw lachen in rouw en uw vreugde in droefheid verkeren”.
“Wie van ons weent wanneer hij een krant leest, wanneer hij die beelden op de televisie ziet?” Volgens de paus is “het dat wat een christen moet doen, op deze 25e februari”: “ten overstaan van zo veel oorlogen, overal … moet hij wenen, rouwen, zich vernederen”.

Antwoorden met de taal van de vrede

“Het is eigenaardig”, betreurt de paus, dat men ten overstaan van conflicten “ruzie maakt, oorlogstaal gebruikt om een probleem op te lossen. De taal van de vrede komt niet eerst”.
“Bedenk de consequenties: kinderen “verhongerd in vluchtelingenkampen”, gezinnen “verscheurd omdat papa, mama niet in staat zijn de weg van de vrede te vinden en oorlog verkiezen … Oorlog vernietigt!”.
« Denk aan zieke, uitgehongerde kinderen, in vluchtelingenkampen” en “denk aan de grote feesten van de bazen van de wapenindustrie”, zei de paus nog.